Lees het hier
Nieuws, blog & meer
- Blog
Over verdwenen Schotense boerderijen uit de 18e en 19e eeuw

De heraanleg van de parking aan de Riddershoeve vormt de aanleiding van het archeologische onderzoek dat we hier de afgelopen weken hebben uitgevoerd. Het terrein is gelegen op het domein van het Kasteel van Schoten, waardoor het een historisch interessante locatie is.
- Blog
Metaaltijden 9

In 2019 werd het door LAReS ingediende syntheseonderzoek naar de evolutie van de houtbouw in de Antwerpse Noorderkempen goedgekeurd.
- Blog
Tussen Turnhout en Oud-Turnhout ligt… het oudste Turnhout

Dat het bedrijventerrein Beyntel in het verleden al de nodige archeologische vindplaatsen heeft opgeleverd, weten we al langer in archeologen-land. In de voorbije decennia zijn al verschillende opgravingen uitgevoerd in functie van de aanleg van dit bedrijvenpark. Bewoningssporen uit de metaaltijden, de Romeinse tijd, de vroege en volle middeleeuwen liggen verspreid in het landschap op de grens tussen Turnhout en Oud-Turnhout. Ook resten van grafvelden zijn in dit gebied al gevonden.
- Blog
Een nederzetting uit de late ijzertijd - vroeg-Romeinse tijd in Meise

We laten de mooie Kempen even achter ons, en zijn een opgraving gestart in het heuvelachtige Meise. Tijdens het vooronderzoek zijn proefsleuven getrokken, waarbij sporen en aardewerk zijn gevonden die in de late ijzertijd – vroeg-Romeinse tijd dateren. Het gaat om fragmenten van potten die met de hand zijn gevormd. Reden te meer dus om hier verder onderzoek te doen…
- Blog
Eerste resultaten van de opgraving in Zwijnaarde

Een aantal weken geleden heeft ons team een kleine opgraving in Zwijnaarde, bij Gent, afgerond. Hierbij is een terrein onderzocht in een industriegebied, waar een grote parkeergarage zou worden gebouwd. Het onderzoek heeft ons sporen uit de metaaltijden, de late middeleeuwen en de nieuwste tijd opgeleverd. Dat er op deze locatie archeologische resten in de bodem zitten, was een verrassing aangezien onderzoek in de omgeving tot nu toe nog niets heeft opgeleverd.
- Blog
Terugblik op de opgraving in Aarschot

De historische kern van Aarschot ligt aan de Demer. De oudste stadskern ligt aan de voet van de Kouterberg, één van de ijzerzandsteenheuvels die zo karakteristiek zijn voor het Hageland. Aarschot ontwikkelde zich verder aan de rechteroever van de Demer naar het noorden en noordoosten toe, de riviervlakte in met de zijrivier de Grote Laak die als aftakking kon gebruikt worden om eventuele wateroverlast te regelen.
- Blog
Opgraving Oorderen in de kranten

In de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verschenen mooie artikels over de opgraving in Oorderen. Het historische en archeologische belang van dit soort oppgravingen is niet te onderschatten.
- Blog
Op zoek naar Oorderen, maand juli

Oef, we zijn terug van weggeweest! Enkelen van ons zijn op verlof geweest en anderen hebben verder gewerkt op de opgraving van het GM-terrein. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken? We bezorgen jullie hierbij weer graag een overzicht van de gebeurtenissen en leuke anekdotes van de voorbije weken.
- Blog
Romeinse graven aan de Cottalaan in Tongeren

Begin juli werden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgebeld omdat op een werf aan de Cottalaan in Tongeren een toevalsvondst was aangetroffen.
- Blog
Op zoek naar Oorderen. Week 4

Al 4 weken zijn we aan het opgraven in Oorderen. We gaan van het ene uiterste naar het andere. Van enorme regenbuien naar vreselijke hitte, en dan weer naar koude en wind. Maar we trotseren het allemaal, want met elke meter die wordt proper gemaakt, krijgen we een beter zicht op de geschiedenis van Oorderen…
- Blog
Op zoek naar Oorderen. Week 3

Afgelopen week hebben we verder gewerkt in werkput 7, ter hoogte van de voormalige Press Shop van de GM-fabriek in de haven van Antwerpen. De regen van vorige week heeft er voor gezorgd dat delen van ons vlak verregend waren maar na een dag borstelen, krabben en schuppen ziet het vlak er prachtig uit. Kijk maar naar de foto's hierboven en hieronder!
- Blog
Op zoek naar Oorderen - week 2

De tweede week van onze opgraving in de haven van Antwerpen, aka Oorderen, heeft onze (al dan niet aanwezige) spierballen serieus op de proef gesteld 💪. Het openliggende vlak in werkputten 1 en 5, waarin verschillende muur -en vloerresten tevoorschijn kwamen, zijn volledig met het vertrouwde truweeltje manueel opgeschoond en vrijgelegd. Het nodig krabwerk leverde bijgevolg prachtige resultaten op! Niet alleen zijn de onderlinge verbanden van de muurresten verduidelijkt, ook is een kelder met ingeklapte gewelven blootgelegd. Ook al was het een serieus karwei, het gevoel van voldoening om alles zo proper en duidelijk te zien overheerste op onze krakende knieën en zweetdruppels.
- Blog
Op zoek naar Oorderen

Week 1 van de opgraving op het voormalige GM-terrein Zoevende windmolens, racende vrachtwagens, stof-opwekkende rukwinden en een merkwaardige geur die voor de ene lijkt op frietjes, voor de andere op gesmolten chocolade of boerenkool met worst… It is good to be back in the Port Of Antwerp. Onze eerste week opgraven zit er al weer op…