Lares
  • 19.06.2020
  • Blog

Op zoek naar Oorderen - week 2

De tweede week van onze opgraving in de haven van Antwerpen, aka Oorderen, heeft onze (al dan niet aanwezige) spierballen serieus op de proef gesteld 💪. Het openliggende vlak in werkputten 1 en 5, waarin verschillende muur -en vloerresten tevoorschijn kwamen, zijn volledig met het vertrouwde truweeltje manueel opgeschoond en vrijgelegd. Het nodig krabwerk leverde bijgevolg prachtige resultaten op! Niet alleen zijn de onderlinge verbanden van de muurresten verduidelijkt, ook is een kelder met ingeklapte gewelven blootgelegd. Ook al was het een serieus karwei, het gevoel van voldoening om alles zo proper en duidelijk te zien overheerste op onze krakende knieën en zweetdruppels.

Het openliggende vlak in werkputten 1 en 5, waarin verschillende muur -en vloerresten tevoorschijn kwamen, zijn volledig met het vertrouwde truweeltje manueel opgeschoond en vrijgelegd. Het nodig krabwerk leverde bijgevolg prachtige resultaten op! Niet alleen zijn de onderlinge verbanden van de muurresten verduidelijkt, ook is een kelder met ingeklapte gewelven blootgelegd. Ook al was het een serieus karwei, het gevoel van voldoening om alles zo proper en duidelijk te zien overheerste op onze krakende knieën en zweetdruppels

 

Terwijl een deel van ons team verbeten doorging met het blootleggen van de muurresten (foto hierboven), zwoegden andere teamleden op het voorzichtig aanleggen van een volgende werkput samen met onze kraanman. Hierin zijn opnieuw vloeren en andere gebouwresten langs de Lusthofstraat aan het licht gekomen, zelfs nog wat beter bewaard dan in de andere werkputten. Voor de houten vloer van één van de huizen zorgde voor sommigen onder ons voor een kleine flashback naar het vooronderzoek (foto hieronder). Met andere woorden, we zullen ons de komende week nog goed kunnen amuseren 😅.

 

Hoewel we vanaf de grond al zeer mooie foto’s kunnen maken, kan er niets op tegen wat iemand met een drone kan doen. Deze week zijn er prachtige luchtfoto’s gemaakt van het vlak. Niet alleen de vele funderingspalen van de Press Shop zijn hierop mooi te zien, ook het kruispunt van de Zandstraat en de Lusthofstraat en de verschillende gebouwen die hierlangs zijn opgetrokken kunnen goed ontwaard worden.

 

Wat vondsten betreft, zijn de resultaten nog eventjes magertjes, maar dat komt omdat we nu alleen nog maar het verstoorde afdekkingspakket er af hebben gehaald. Ongetwijfeld zullen er vele vondsten aan het licht komen eens we de gebouwen zelf gaan onderzoeken. Toch zetten we nu al in op de samenwerking met een erkend metaaldetectorist, waardoor al een aantal toffe vondsten gelokaliseerd is. Die gaan we op een later moment nog aan jullie onthullen. 

Special thanks to D.L. Photography for the amazing photoshoot!

Nog vragen

Contact

Contacteer ons


LAReS Archeologie
Rozenlaan 15,
2980 Halle-Zoersel
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

 

LAReS Archeologie
Bezoekadres
Pulsebaan 52 D6,
2240 Zandhoven
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

Maatschappelijke zetel Rozenlaan 15, 2980 Halle-Zoersel
©2022 LAReS
BE0698785921
RPR Antwerpen
Privacy- & cookieverklaringwebsite made by design