Lares

Archeologisch booronderzoek

Ontdek hoe het werkt

Booronderzoek

Archeologie is veel meer dan alleen opgravingen met grote kranen. Wanneer uit het bureauonderzoek blijkt dat uw site potentieel een steentijdvindplaats verbergt, starten we met een booronderzoek.

Dat booronderzoek verloopt, afhankelijk van het resultaat, in verschillende stappen. Mogelijk verrichten we achtereenvolgens een landschappelijk bodemonderzoek, verkennende boringen, waarderende boringen en het graven van proefputten.

Ontdek hieronder wat een archeologisch booronderzoek precies inhoudt. Of contacteer LAReS voor meer informatie over uw archeologisch traject.

Opgraving bedrijventerrein Beyntel, Turnhout

Wat is een booronderzoek?

Bij een booronderzoek verricht een archeoloog manuele of mechanische grondboringen en analyseert hij de resultaten. Zo krijgen we inzicht in de opbouw van de ondergrond. Booronderzoek omvat verschillende stappen in het archeologische traject. Elke boring geeft ons nieuwe informatie over de archeologische waarde van uw terrein en over het vervolgtraject.

  • Een landschappelijk bodemonderzoek naar de aanwezigheid van steentijdlagen
  • Verkennende boringen in een grid van 10 x 12 meter
  • Waarderende boringen in een grid van 5 x 6 meter
  • Proefputten van 1 x 1 meter graven

Blijkt na een van deze boringen dat de kans op het aantreffen van steentijdlagen klein is? Dan gaan we verder met het graven van proefsleuven. Vinden we daarbij geen sporen, dan geven we uw terrein vrij. In het andere geval gaan we verder met de opgraving.

Onze werkwijze voor uw booronderzoek

Om efficiënt te zijn, zorgen we ervoor dat uw boringen op een gestructureerde manier verlopen. Daarbij maken we gebruik van een regelmatig patroon. We boren bijvoorbeeld langs verschillende lijnen of verdelen uw terrein in zones.

Meestal doen we manuele boringen, met een handboor. Mechanische boringen met machines zijn enkel nodig wanneer we dieper dan 3 meter boren. Ook wanneer er verhardingen liggen, waar we met een handboor niet door geraken, roepen we de hulp in van machines.

Vervolgens onderzoeken en analyseren we de grondstalen van het booronderzoek om de archeologische waarde van uw terrein in te schatten. Zo komen we ook de volgende stappen in ons onderzoek te weten.

LAReS heeft ruime ervaring met de verschillende soorten booronderzoek. Contacteer ons om uw archeologienota snel en efficiënt op te maken.

Uw archeologisch booronderzoek in detail

Het booronderzoek is een belangrijk onderdeel van het archeologisch vooronderzoek. We zoomen in op de verschillende stappen.

  • Een landschappelijk bodemonderzoek is een booronderzoek waarmee we de opbouw van de bodem bekijken en evalueren of er al verstoringen hebben plaatsgevonden. Het is de eerste stap in een steentijdonderzoek. Dit is een eerder kleine ingreep.
    • Zijn er geen steentijdlagen aanwezig? Dan graven we vervolgens proefsleuven.
    • Zijn er zwaar verstoorde steentijdlagen? Dan geven we uw terrein vrij.
    • Zijn er mogelijk onverstoorde steentijdlagen? Dan gaan we verder met het booronderzoek.
  • Het verschil tussen verkennende boringen en waarderende boringen is de grootte van het grid waarin we werken. Hierbij zeven we de bodem uit op zoek naar vuurstenen werktuigen. Deze archeologische boringen houden een grotere ingreep op de bodem in.
  • Proefputten tenslotte laten ons toe om de verschillende bodemlagen in detail te bekijken. Is het potentieel voor waardevolle resten uit de steentijd groot? Dan volgt er een opgraving. In het andere geval bekijken we eerst door proefsleuven te graven of er andere interessante sporen zijn. Hierna volgt een vrijgave van uw terrein of een opgraving.

Het resultaat van een booronderzoek

De landschappelijke boringen vertellen hoe de bodem in elkaar zit. Soms brengen ze zelfs al enkele vondsten aan het licht. De resultaten koppelen we aan onze bevindingen uit het bureauonderzoek en de archeologische prospecties. We brengen ze samen in een archeologienota. Hiermee krijgt u een duidelijk beeld van de erfgoedwaarde van uw terrein, en uitsluitsel over de vraag of het vrijgegeven of opgegraven wordt.

Engageer LAReS voor uw booronderzoek

Omdat elk project verschillend is, maakt LAReS steeds een vrijblijvende offerte op uw maat op. Contacteer ons met uw vraag. Onze snelservice archeologienota’s zitten binnen de drie werkdagen in uw mailbox.

Nog vragen

Contact

Contacteer ons


LAReS Archeologie
Rozenlaan 15,
2980 Halle-Zoersel
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

 

LAReS Archeologie
Bezoekadres
Pulsebaan 52 D6,
2240 Zandhoven
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

Maatschappelijke zetel
Rozenlaan 15, 2980 Halle-Zoersel
©2022 LAReS
BE0698785921
RPR Antwerpen
Privacy- & cookieverklaringAlgemene voorwaardenin brand gezet
door de maanstekerij