Lares
  • 31.07.2020
  • Blog

Romeinse graven aan de Cottalaan in Tongeren

Begin juli werden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgebeld omdat op een werf aan de Cottalaan in Tongeren een toevalsvondst was aangetroffen.

Omdat LAReS de komende twee jaar instaat voor het opgraven van toevalsvondsten in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, is ons team onmiddellijk in actie gekomen. Op drie dagen tijd hebben we de opgraving uitgevoerd. Naast enkele grachten en kuilen hebben we twee inhumatiegraven aangetroffen, allemaal uit de Romeinse tijd.

In het eerste graf ligt een man begraven, die een vrij robuust voorkomen gehad moet hebben. In zijn graf hebben we geen bijgiften gevonden. Wel konden we de houtschaduw van zijn kist nog zien.

De tweede begraving is minder goed bewaard maar goed genoeg om vast te stellen dat het om een eerder kleine vrouw gaat. In haar graf hebben we wel bijgiften gevonden. Rond haar hoofd zijn drie potjes (waaronder een terra sigillata kommetje) geplaatst. Verder is er nog een ijzeren voorwerp naast haar hoofd gelegd, en een bronzen pincet. Het ijzeren voorwerp is te verroest om er nu al iets over te kunnen zeggen. In deze grafkuil was de kist niet meer te zien.

Ondanks de zware regen van gisteren hebben we gewoon doorgewerkt. Door een grote tent over de graven te plaatsen, kon April Pijpelink (onze fysisch-antropoloog die de skeletten heeft vrijgelegd en geborgen) deze droog opgraven. Zo konden we de werf ook weer snel vrijgeven.

Nog vragen

Contact

Contacteer ons


LAReS Archeologie
Rozenlaan 15,
2980 Halle-Zoersel
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

 

LAReS Archeologie
Bezoekadres
Pulsebaan 52 D6,
2240 Zandhoven
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

Maatschappelijke zetel Rozenlaan 15, 2980 Halle-Zoersel
©2022 LAReS
BE0698785921
RPR Antwerpen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij