Lares
  • 26.06.2020
  • Blog

Op zoek naar Oorderen. Week 3

Afgelopen week hebben we verder gewerkt in werkput 7, ter hoogte van de voormalige Press Shop van de GM-fabriek in de haven van Antwerpen. De regen van vorige week heeft er voor gezorgd dat delen van ons vlak verregend waren maar na een dag borstelen, krabben en schuppen ziet het vlak er prachtig uit. Kijk maar naar de foto's hierboven en hieronder!

Vanuit de lucht zijn de paalfunderingen van de Press Shop mooi te zien, maar als je iets gedetailleerder kijkt, zie je verschillende huizen en de twee wegen. Voor het minder geoefende oog: de funderingen van de huizen kan je halverwege de foto zien (langs de muur die rechts van boven naar onder op de foto doorloopt, maar ook meer naar links). De weg is langs diezelfde muur te zien, maar dan bovenaan de foto; hier is een donkergrijze brede band zichtbaar die van rechts boven naar links onder loopt. Aan de linkerkant van de foto staat haaks hierop de tweede weg, die ook te zien is als eenzelfde donkergrijze band.

Door alle funderingen goed schoon te krabben en alle losse grond en puin te verwijderen, werd duidelijk dat we in deze werkput de overblijfselen hebben van verschillende huizen, waarin we nu ook een onderscheid kunnen maken tussen de leef- en werkruimtes. In het gebouw waar we de ingeklapte kelder hebben gevonden, bijvoorbeeld, hebben we vastgesteld dat een deel van het gebouw als woonruimte fungeerde terwijl de rest als werkruimte dienst deed. Voor de werkruimtes werden minderwaardige bouwmaterialen gebruikt dan de woonruimtes; dit is bijvoorbeeld goed te zien aan de vloeren. Anderzijds zijn de werkruimtes aanzienlijk groter dan de woonvertrekken.

Ondanks de verstoringen is het best spectaculair om de site beetje bij beetje in zijn volledigheid te beginnen zien.

 

Zoals gezegd is het aantal vondsten tot nu toe laag. Maar we hebben wel een vondst gedaan die ons heel dicht brengt bij het dagelijkse leven van de mensen die in Oorderen woonden. Tijdens het registratie -en poetswerk hebben we een klein plastieken poppetje gevonden, die we liefkozend onze ‘Gust’ zijn gaan noemen. Waarschijnlijk behoorde het speelgoedje toe aan een kind dat, vlak voor de sloop van Oorderen, in het huis woonde.

Nog vragen

Contact

Contacteer ons


LAReS Archeologie
Rozenlaan 15,
2980 Halle-Zoersel
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

 

LAReS Archeologie
Bezoekadres
Pulsebaan 52 D6,
2240 Zandhoven
+32 468 14 33 74
info@laresarcheologie.be

Maatschappelijke zetel Rozenlaan 15, 2980 Halle-Zoersel
©2022 LAReS
BE0698785921
RPR Antwerpen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij