Op zoek naar Oorderen

Week 1 van de opgraving op het voormalige GM-terrein

Zoevende windmolens, racende vrachtwagens, stof-opwekkende rukwinden en een merkwaardige geur die voor de ene lijkt op frietjes, voor de andere op gesmolten chocolade of boerenkool met worst… It is good to be back in the Port Of Antwerp. Onze eerste week opgraven zit er al weer op…

Nadat we de afgelopen maanden landschappelijke boringen en proefsleuven hebben uitgevoerd, is afgelopen week eindelijk de langverwachte opgraving van het polderdorp ’Oorderen’ gestart. En wat hebben we er naar uitgekeken! Zoals bij elke start van een opgraving, werd ook bij ons deze week een mooi vlak aangelegd waarbij de eerste muurrestanten en sporen zichtbaar zijn geworden. Ongeveer 1.600 m2 werd al op een eerste archeologisch niveau aangelegd. Normaal gezien is het aanleggen van een opgravingsvlak niet heel uitdagend of moeilijk, maar door de aanwezigheid van heipalen (funderingspalen van de voormalige Press Shop van de vroegere Opelfabriek) die nog heel diep in de ondergrond verankerd zitten, brengt het aanleggen van dit vlak de nodige uitdagingen met zich mee. Gelukkig is onze hulpvaardige kraanman Jeroen een Jedi-master in het verzetten van grond en het aanleggen van een deftig opgravingsvlak. Voeg daar dan nog eens archeologisch topteam aan toe en het kan niet meer stuk!

Hoewel de eerste week werd ingezet onder een verzengende zon, hebben de weergoden zich aan het einde van de week tegen ons gekeerd en zijn we regelmatig goed nat geworden door een fikse regenbui. Maar we laten ons daar niet klein door krijgen, de sfeer zit er goed in.

Wat hebben we deze week gevonden? We zitten ter hoogte van het kruispunt van de Lusthofstraat en de Zandstraat. Dat kruispunt hebben we te pakken, en we hebben nu ook al de funderingen van verschillende gebouwen. Op zijn minst drie, maar we gaan volgende week kijken of dit klopt, of dat er nog meer gebouwen in onze sleuf te herkennen zijn. In elk geval is er bij twee van deze gebouwen een kelder aanwezig, en als we die gaan opgraven, komen we waarschijnlijk nog veel leuke vondsten tegen. Interessant is dat deze gebouwen al op oude kaarten uit de 18e eeuw te herkennen zijn. De gebouwen zijn tot in de 20e eeuw bewoond gebleven, maar op andere historische kaarten is de evolutie ervan (verbouwen en/of uitbreiden) duidelijk te zien.

Lees het hier

Gerelateerde berichten

09.08.2020 | Nieuws
Opgraving Oorderen in de kranten

In de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad verschenen mooie artikels over de opgraving in Oorderen. Het historische en archeologische belang van dit soort oppgravingen is niet te onderschatten.

Lees verder
07.08.2020 | Blog
Op zoek naar Oorderen, maand juli

Oef, we zijn terug van weggeweest! Enkelen van ons zijn op verlof geweest en anderen hebben verder gewerkt op de opgraving van het GM-terrein. Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken? We bezorgen jullie hierbij weer graag een overzicht van de gebeurtenissen en leuke anekdotes van de voorbije weken.

Lees verder
31.07.2020 | Blog
Romeinse graven aan de Cottalaan in Tongeren

Begin juli werden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed opgebeld omdat op een werf aan de Cottalaan in Tongeren een toevalsvondst was aangetroffen.

Lees verder
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now